Mijn favorieten

NVM Wonen: zorgen over betaalbaarheid

NVM Vakgroep Wonen-voorzitter Gaby Balkema maakt zich grote zorgen over de betaalbaarheid van woningen. “Dat gaat verder dan alleen de starters. Ook met name de grote middengroep komt in het geding.”
 

“Door de alsmaar stijgende woningprijzen moet iemand met een modaal inkomen nu eigenlijk zo’n acht keer zijn of haar bruto jaarsalaris lenen om een geschikte woning te kunnen kopen. Echter, volgens de Nibud-normen mogen ze slechts vier keer hun jaarsalaris financieren. Kortom, er is steeds meer eigen geld nodig voor deze grote groep mensen om een eigen woning te kunnen kopen. En veel van hen beschikken niet over zulke grote bedragen aan spaargeld. Zeker niet wanneer je ook nog jonge of zelfs studerende kinderen hebt. Deze groep komt vaak ook niet in aanmerking voor een middensegment huurwoning en valt daarom tussen de wal en het schip.”
 

De alsmaar dalende rente maakt dat de huizenprijzen zelfs verder zullen stijgen. “Want door de lage rentes nemen particulieren die wél spaargeld hebben de vlucht naar vastgoed. De rendementen zijn daar immers hoger dan de rendementen van de spaarrekening. Meer vraag stuwt de prijzen verder. De groep middeninkomens komt hierdoor steeds verder in de knel. En vergeet daarbij niet dat de woningmarkt een keten van schakels is. Wanneer één groep niet door kan stromen, betekent dat voor andere doelgroepen ook dat er geen aanbod of geen vraag is.”
 

NVM gaf eerder al aan dat betaalbaarheid en beschikbaarheid hand in hand gaan. Balkema: “Dat is een logische economische wetmatigheid, maar die leek in de hele woningmarktdiscussie steeds verder naar de achtergrond te verdwijnen. Ik ben blij dat we in de Miljoenennota daarom maatregelen zien die de betaalbaarheid voor starters aantrekkelijker moet maken, en maatregelen zien die de productie omhoog moeten krijgen. Ik zou haast willen zeggen ‘kom op Ollongren, we gáán die voorgenomen 75.000 woningen per jaar halen!’.”

“Punt van aandacht daarbij is wel dat er van het extra geld één miljard euro voor de gemeenten in schaarstegebieden is. Ik neem aan dat die gemeenten niet zonder meer een zak geld krijgen, maar dat de minister er ook op toeziet dat dit geld aan de woningmarkt besteed wordt. De oproep van NVM-voorzitter Onno Hoes om een of meerdere woningmarktregisseurs aan te wijzen die gaan toezien dat de woningbouw van de grond komt, juich ik van harte toe. In het verleden is meermaals gebleken dat mede-overheden elkaar nog wel eens willen dwarsbomen en dan heb je soms iemand nodig die de knopen hakt.”

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring